Lid worden Inloggen
start Over COPD vzw Wat is COPD? Tips Getuigenissen Kalender Donaties Contact    

Definitie Symptomen Oorzaak Diagnose
COPD komt nooit alleen Behandeling    


SYMPTOMEN

Personen met COPD hebben vaak klachten ten gevolge van hun ziekte. Dit noemen we symptomen. De meest voorkomende zijn kortademigheid, hoesten en opgeven van slijmen. Daarnaast is er dikwijls angst, benauwdheid, piepende ademhaling.


Kortademig zijn
Kortademigheid betekent dat u snel buiten adem bent. In het begin van de ziekte is dat vooral bij zware lichamelijke inspanningen, maar later kunnen de kleinste activiteiten u kortademig maken.

Slijmproductie
In de luchtwegen van gezonde personen wordt steeds een kleine hoeveelheid slijm geproduceerd, die spontaan zullen verwijderd worden. Personen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. De spontane verwijdering faalt en mensen met COPD moeten hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in de fluimen kan wijzen op infectie of een andere aandoening en rapporteert u best aan de huisarts.

Hoesten
Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om het overmatige slijm in de luchtwegen weg te krijgen. De typische hoest bij beginnende COPD wordt door veel mensen ook wel een rokershoest genoemd.

Andere symptomen
Een veel voorkomende klacht bij COPD is benauwd zijn of het continue gevoel te hebben van een tekort aan lucht. Sommigen hebben een piepende ademhaling. Heel wat patiŽnten klagen ook over vermoeidheid. Daarnaast is er dikwijls angst en ongerustheid.


© COPD vzw 2022        naar onze Facebook paigna      Privacybeleid