Lid worden Inloggen
start Over COPD vzw Wat is COPD? Tips Getuigenissen Kalender Donaties Contact    
GETUIGENISSEN

Hieronder vind je een aantal getuigenissen van COPD patiŽnten en verplegend personeel. Ben je lid van de vzw COPD en wil je graag je mening kwijt? Log in via de knop bovenaan op de pagina en vul het formulier in. 


 
Ik probeer veel te wandelen en veel te bewegen, hoewel dat soms erg moeilijk gaat. Vooral bij een inspanning, bijvoorbeeld bij bergop gaan, trappen lopen, gewichten dragen en dergelijke heb ik het zwaar en word ik kortademig. Even rustig aan en dan doe ik weer verder. Al bij al mag ik niet te luid klagen, velen zijn er erger aan toe. PS. Ik ben drie jaar geleden gestopt met roken.

GD, Namen

 


 
Het is een harde ziekte en sommige mensen denken dat je komedie speelt. Je hebt mensen die je nawijzen als je uit de auto stapt en je 'profiteur' noemen. Maar mijn wagen is mijn enige vrijheid en geeft me de moed om buiten te komen. Dan ben je eens 'onder de mensen'. Ik ben al verschillende malen zonder lucht gevallen en er is ook sprake geweest om me aan een longmachine te leggen omdat ik nog 25 procent kon ademen, net alsof je door een rietje zuigt. Ik neem nu sinds een maand Medrol 32 mg en antibiotica.

Ik denk vaak: deze keer zal ik het niet meer redden. We wensen iedereen veel sterkte en veel moed om niet op te geven, want het is een zware ziekte.

S.V., West-Vlaanderen

 


 
Na het volgen van een respiratoir revalidatieprogramma herstarten sommige patiŽnten hun job. Anderen sluiten zich terug aan bij hun voormalige wandel- of fietsclub. Nog anderen kunnen een verblijf in een rusthuis uitstellen. Allen ervaren ze minder kortademigheid en nemen ze hun sociaal leven weer op. We halen hier als team erg veel voldoening uit en de drijfveer om voor elke patiŽnt het onderste uit de kan te halen.

De kinesitherapeuten van respiratoire revalidatie

 


 
Het roken is er inderdaad niet vreemd aan, maar het is volledig fout om met de vinger te wijzen. Ik heb ook COPD. Ik ben beginnen roken in de jaren zeventig. Roken was toen Ďiní en werd overal aangemoedigd. Wij zijn gewoon de generatie die nu de gevolgen draagt. Aan iedereen veel sterkte!

Hugo, Vlaams-Brabant

 


 
Ik ben op mijn veertiende begonnen en heb 42 jaar gerookt. Tien jaar geleden hoorde ik toevallig op de radio een zekere prof. Janssens uit Leuven vertellen over een aandoening in de longen. De symptomen die hij opsomde, leken verdacht veel op wat ik had: Ďs nachts een piepende en krakende ademhaling, kortademigheid, hoesten ... De aandoening was niet meer te genezen, maar je kon er wel wat aan doen en roken was de oorzaak. Dat was voor mij de trigger om te stoppen met roken.

Vic, Geel

 


 
Handelingen en activiteiten die voor gezonde mensen evident zijn, lijken voor mensen met COPD soms een berg die onoverwinnelijk is. Als COPD VP worden we regelmatig geconfronteerd met hun beperkingen in het dagelijkse leven.

Door COPD in de kijker te zetten, hopen we dat mensen sneller naar een arts zullen gaan als ze bepaalde symptomen hebben waardoor ook zij een langer en kwaliteitsvoller leven kunnen hebben.

Verpleegkundigen pneumologie

 
© COPD vzw 2018        naar onze Facebook paigna      Privacybeleid